The ITAM-Unit

ITAM NIEUWSBRIEF
INTELLIGENCE FOR IT
Maximaliseer de waarde van IT tegen minimale kosten en risico

Voorwoord

"Dat is een gevoel..."

Achter de schermen

"ITAM NL Summer Event"

Dat is een gevoel…

Er is een bekende sketch van cabaretier Hans Teeuwen waarin hij verslag doet van een dialoog over religie. Ik voeg meteen even een snelle disclaimer toe; mijn verwijzing is allerminst bedoeld om te stellen dat ik het inhoudelijk met hem eens ben, ik probeer te teren op de wellicht bekende zinssnede ‘dat is een gevoel, dat kun je niet uitleggen…’ Het gaat de komiek erom dat wanneer hij met mensen in gesprek raakt over religie het eindpunt vaak is dat geloof niet valt uit te leggen met harde feiten of onweerlegbare argumenten.

We geloven er niet in
In ons vakgebied hoor ik ook regelmatig verwijzingen naar overtuigingen. Maar dan vooral: ‘ons management gelooft niet in IT Asset Management.’ Of: ‘onze organisatie is ervan overtuigd dat Identity & Acces Management goed is ingeregeld.’ Doorvragen leidt vaak tot vergelijkbare ‘eindpunten’ zoals Hans Teeuwen die ten tonele brengt. Dat is een gevoel. Dat kunnen we niet goed uitleggen…

Deze dynamiek is vooral frappant als het om de Cloud gaat. Veelal worden overtuigingen als ‘we moeten naar de Cloud’, ‘de Cloud is goedkoper’ of ‘als we het niet doen loopt de concurrentie uit’ aangevoerd zonder harde onderbouwing. Hoezo dan? Ja, dat is een gevoel. En Gartner zegt het ook…

Bewijs het maar
Juist als het gaat om die vraag of het voordelen oplevert om (delen van) de IT naar de Cloud te verhuizen – of te verSaaSen, wat een heerlijk slecht woord – is het onze ervaring dat je dat juist wel kan uitleggen. En dat dit absoluut geen gevoelskwestie hoeft te zijn. Ik zie juist dat je door dat zorgvuldig te analyseren – en uit te rekenen – tot de overtuiging kan komen dat een move naar de Cloud de juiste is. Of juist (nog) niet.

FinOps
Geef het beestje eens een naam. Dé manier om dat vanuit het ITAM-perspectief te doen is de FinOps aanpak. FinOps is een operationeel model dat zich richt op het beheren van de kosten van de Cloud infrastructuur. Het combineert methoden en tools voor financieel management, zoals budgettering, forecasting en kostenallocatie, met Cloud technologie en -processen om kostenbesparingen te identificeren, te plannen en te realiseren. FinOps is ontstaan als reactie op de groeiende complexiteit van de Cloud infrastructuur en de toenemende kosten van Cloud gebruik. Het model richt zich op het optimaliseren van de Cloud uitgaven (met name de driehoek tussen HR – Finance – IT) door teams in staat te stellen beter samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen kosten terwijl ze de financiële controle behouden. Het hoofddoel van FinOps is om de waarde van investeringen in Cloud en SaaS te maximaliseren tegen zo laag mogelijke kosten. Grappig. Dat is ook het hoofddoel van ITAM – maar dan voor álle IT.

Cursusje?
Dat is allemaal geen fictie. Er staat een serieuze, internationale community achter FinOps en je kan je er als (ITAM) professional goed in verdiepen. Als ITAM-vakidioot is het interessant om te zien dat FinOpsers van het eerste uur geen IT maar een bedrijfskundige, financiële achtergrond hebben. Een welkome aanvulling op die ‘very specific set of skills’ die wij ITAMers al hadden. Binnen The ITAM-Unit is onze eigen Ronald Kleijn (die een veelbelovende carrière in de textielsector heeft opgegeven om zich te verdiepen in ITAM, dat mag hij u zelf eens uitleggen) de voorvechter van FinOps als essentieel onderdeel van de ITAM-praktijk binnen iedere organisatie die de Cloud serieus neemt.

En dat zou iedereen moeten doen.

Weten hoe het zit? U weet ons te vinden!

Johan West – Algemeen Directeur The ITAM-Unit
ACHTER DE SCHERMEN
ITAM NL SUMMER EVENT

Eind juni vond het ITAM Summer Event van Vereniging ITAM NL plaats in het Schipholgebouw. Het was een interessante bijeenkomst met presentaties over asset management en contractmanagement binnen Schiphol en de CATS CM methode. De dag werd zoals gebruikelijk afgesloten met een gezellig netwerk diner in het Hilton Amsterdam Hotel.

Kon u niet aanwezig zijn bij het ITAM Summer Event? Als lid van de vereniging kunt u de presentaties binnenkort gratis inzien op de website van ITAM NL. Lid worden van Vereniging ITAM NL kan hier en is geheel kosteloos.

DE WERELD VAN ITAM
ITAM & AI

IT Asset Management (ITAM) en Artificial Intelligence (AI); twee opkomende disciplines die van grote waarde zijn voor organisaties. Van beide wordt gezegd “Je kunt eigenlijk niet meer zonder, want dan loop je achter de feiten aan”. En het mooie is: met de opkomst van AI kunnen bedrijven hun ITAM-processen verbeteren.

Hoe werkt dat precies? Om te beginnen is het met AI mogelijk om netwerken automatisch te scannen en assets te identificeren. Hierbij worden uitgebreide gegevens verzameld over hun configuraties, software installaties en usage. Dit overzicht biedt organisaties inzicht in de IT-assets, hun life-cycle en compliancy met contracten.

Daarnaast heeft AI ook een sterke voorspellende kracht. Op basis van historische gegevens en geïdentificeerde patronen kan het bijvoorbeeld potentiële hardware storingen voorspellen, wat downtime vermindert en de levensduur van hardware verlengt. Ook kan het patronen in software usage herkennen en strategieën aanbevelen om de toewijzing van IT-assets te optimaliseren. Denk hierbij aan het hergebruiken van hardware en het aanpassen van softwarelicenties, wat leidt tot hogere efficiëntie en lagere kosten.

En dan heeft AI informatie verzameld en voorspellingen gemaakt, maar wat dan? Blijven wij dan achter met een bak aan data? Nee, ook daar kan AI hulp bieden. AI automatiseert ook het genereren van rapporten, waardoor verzamelde gegevens inzichtelijk en begrijpelijk worden. Dit biedt organisaties helderheid over IT-gebruik, licentiepositie en mogelijke optimalisaties.

Hoewel AI veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. AI is afhankelijk van nauwkeurige data; onnauwkeurigheden kunnen leiden tot onbetrouwbare resultaten. Daarnaast kan de implementatie en het beheer van AI-oplossingen complex zijn en dit vereist de juiste vaardigheden en middelen.

KOMENDE EVEMENTEN
Geen evenementen gevonden!
Geen evenementen gevonden!
×

 

Hallo!

Heb je een vraag voor ons?

×