The ITAM-Unit

ITAM NIEUWSBRIEF

Als Ronaldo transfervrij is dan ga je altijd praten
Johan West
Algemeen Directeur – The ITAM-Unit

Het is een zonnige woensdagmiddag in 2016. Een groot Nederlands bedrijf dat bier maakt (waarvan ik de naam niet zal noemen) gaat wat Software Asset Management activiteiten uitbesteden en heeft een RFP in de markt gezet. Op deze mooie woensdagmiddag is een informatiebijeenkomst georganiseerd voor geïnteresseerde marktpartijen. Ondergetekende, uw correspondent te Utrecht, woont de informatiebijeenkomst bij namens toenmalig werkgever Crayon. Zo’n beetje heel SAM-minnend Nederland is komen opdraven, ‘iedereen was er’. Ik kende niet iedereen persoonlijk maar van gezicht wel – je volgt je concurrenten natuurlijk op LinkedIn. De SAM manager van voornoemd Nederlands bedrijf staat op en heet iedereen welkom. Wat fijn dat jullie als SAM professionals allemaal de tijd hebben genomen om hier vandaag aanwezig te zijn. De persoon rechts van mij leunt mijn kant op en spreekt mij op gedempte toon toe. “SAM professionals, nou dan snap ik niet waarom ze iemand als jij ook hebben binnengelaten, Johan”.

Het was Ronald Kleijn, internationale baas SAM dienstverlening bij toenmalig concurrent Comparex, nu SoftwareOne. Ik had van de man gehoord, maar hem nooit ontmoet. Mijn collega links kijkt mij met grote ogen aan en zegt zoiets als ‘zei hij dat nou echt’? Ik kan er wel om lachen. Ik kijk naar rechts en steek mijn hand uit. “Ken ik jou niet van LinkedIn”?

De SAM wereld in Nederland is klein. Je komt elkaar overal tegen. Zo ook Ronald Kleijn en Johan West. Op Heliview, op SAMS Europe, bij (gezamenlijke) klanten, bij Snow of Flexera partnerbijeenkomsten en later bij de Vereniging ITAM. Na het treffen bij de bierbrouwer was ons volgende ‘bonding’ momentje wederom bij een (potentiële) opdrachtgever, laat ik zeggen een telecomprovider met een rood logo. De opdracht bij de bierbrouwer was binnengehaald door Ronald. Ik feliciteerde hem bij de eerste gelegenheid. De opdracht bij de telecomprovider ging naar ondergetekende. Wie mij het eerst telefonisch feliciteerde? Ronald Kleijn.

Zo zie je maar, concurrenten kunnen elkaar best aardig vinden. Sterker nog, kunnen elkaar wat gunnen. En toen, acht jaar na die eerste ontmoeting, bereikte mij het bericht: Ronald is weer in de markt. Ronald Kleijn? Beschikbaar? Dat is een beetje alsof Ronaldo transfervrij is. Dan pak je meteen de telefoon.

We waren er snel uit. In de tien minuten dat we het hadden over een samenwerking was het knikken over en weer, elkaars zinnen afmaken en enthousiast al veel te hard van stapel lopen met zinnetjes die begonnen met ‘dan kunnen we ook dit doen!’ en ‘dan gaan we ook dat doen!’. Het eindresultaat: ik verwelkom met groot plezier en veel trots Ronald Kleijn als Senior ITAM consultant in ons team. “Transfernieuws: Ronaldo tekent bij The ITAM-Unit”. Ik zie de krantenkoppen al voor me. Ronaldo wordt in de voetbalwereld afgekort tot CR7 (Cristiano Ronaldo, rugnummer 7). Wij hebben vanaf vandaag KR7 in ons midden (Kleijn, Ronald, rugnummer 7).

Wat ik zei toen we de contracten ondertekenden? “Nou Ronald, ik had nooit verwacht zo wanhopig te zijn dat ik nu iemand als jij moet aannemen”.

En het bleef nog lang onrustig in Utrecht.

ITAM NIEUWS
ISO 19770-1 CERTIFICERING

De Nederlandse politie heeft recentelijk een indrukwekkende mijlpaal bereikt door als eerste overheidsinstantie wereldwijd de ISO 19770-1 certificering te behalen. Het Sector ICT-Support Expertise Center Licenses, met zijn toegewijde IT Asset Management (ITAM)-team, heeft enkele weken geleden vol trots het ISO 19770-1-certificaat in ontvangst mogen nemen.

Deze certificering vertegenwoordigt een internationaal erkende norm voor IT Asset Management, wat een gestructureerd overzicht biedt van diverse categorieën IT-assets. Belangrijk hierbij is de procesmatige benadering, die rekening houdt met verschillende fasen in de IT-levenscyclus.

Deze bewonderenswaardige prestatie is het resultaat van jarenlang hard werken en de nauwe samenwerking met professionals in de markt. Namens The ITAM-Unit willen wij onze oprechte felicitaties overbrengen aan de Nationale Politie voor het behalen van deze belangrijke certificering.

De impact van deze certificering reikt verder dan alleen de Nationale Politie. Het markeert een bijzondere mijlpaal voor het bredere vakgebied van IT Asset Management. De ISO 19770-1 certificering draagt bij aan het versterken van de standaarden en professionaliteit binnen het IT Asset Management domein. We kijken uit naar de positieve impact die deze certificering zal hebben op het gehele vakgebied.

ITAM WINTER EVENT 2024
Eind januari vond het ITAM Winter Event van Vereniging ITAM NL plaats op het hoofdkantoor van NS. Het was een interessante bijeenkomst met presentaties over Contract & Vendormanagement bij NS, AI & ITAM en een sponsorpresentatie van Lead Out. De dag werd afgesloten met een netwerk diner bij Stadskasteel Oudaen. Kon u niet aanwezig zijn bij het ITAM Winter Event? Als lid van de vereniging kunt u de presentaties gratis terugkijken op de website van ITAM NL.

In deze digitale wereld is Software Asset Management (SAM) van essentieel belang voor organisaties. Maar zoals vaker beschreven in deze column is ook de synergie tussen SAM en Identity & Access Management (IAM) van grote meerwaarde.

Niet voldoen aan softwarelicentieovereenkomsten kan resulteren in hoge boetes en juridische problemen. SAM beschermt organisaties door ervoor te zorgen dat zij niet meer software gebruiken dan het contract toestaat. IAM fungeert hier als een filter en zorgt ervoor dat alleen personen met de juiste rollen binnen uw organisatie toegang hebben tot specifieke software.

De samenwerking tussen SAM en IAM zorgt ervoor dat alleen de personen die recht hebben op een software licentie deze krijgen, niet meer, niet minder. Op deze manier heb je als organisatie inzichtelijk wie de personen zijn die software mogen gebruik en kun je een contract afsluiten dat aansluit bij deze behoefte.

In een snel veranderende digitale wereld, zorgt de samenwerking tussen SAM en IAM voor efficiëntie, terwijl het onnodige kosten en juridische problemen voorkomt. Zo ben je als organisatie altijd in controle en op weg naar een kostenbewuste en veilige digitale toekomst.

VOLGENDE EVEMENTEN
No event found!
No event found!
×

 

Hello!

Do you have a question for us?

×