The ITAM-Unit

ITAM NIEUWSBRIEF
INTELLIGENCE FOR IT
Maximize the value of IT at minimal costs and risk

Voorwoord

"Data als kompas"

Achter de schermen

"Roel Dufifie"

De wereld van ITAM

"ITAM & Duurzaamheid"

Data als kompas

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met Rob van den Wijngaard, de auteur van het boek “Data als Kompas”, bij onze lokale voetbalclub in Alphen aan den Rijn. Destijds was Rob directeur van het Shared Service Center van Universiteit Leiden. Wat destijds al indruk op mij maakte, waren zijn ideeën over de integratie van organisatie, processen, mensen en ICT. Hij omschreef dit als het Klaverblad-model.

Recentelijk publiceerde Rob zijn boek “Data als Kompas”, waarin hij schrijft over de uitdagingen en mogelijkheden die de vierde industriële revolutie – ook wel “Industrie 4.0” genoemd – met zich meebrengt. Deze nieuwe revolutie, gekenmerkt door een aantal opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, Internet of Things (IoT), robotica en blockchain, biedt organisaties ongekende mogelijkheden. Tegelijkertijd schuilt hierin ook een risico: dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Industrie 4.0 betekent voor veel organisaties dat een digitale transformatie noodzakelijk is – een fundamentele verschuiving in hoe zij waarde creëren voor hun klanten, medewerkers en aandeelhouders. In deze transformatie speelt datagedreven werken een belangrijke rol. Software wordt steeds belangrijker voor de bedrijfsvoering en verschuift van lokale installaties (on-premise) naar de Cloud. Hierdoor wordt het beheren van hard- en software onmisbaar voor het succes van elke organisatie. ITAM en FinOps zijn hierbij essentieel om de controle over IT-assets te waarborgen. Beide disciplines profiteren optimaal van een aanpak waarbij het hiervoor benoemde Klaverblad-model van organisatie, processen, mensen en ICT integraal wordt ingezet om iedere fase van IT-assets – van aanschaf en implementatie tot gebruik, beheer en uitfasering – optimaal te laten verlopen.
Binnen vrijwel elke organisatie zijn de benodigde data om deze controle te verkrijgen al aanwezig. The ITAM-Unit ondersteunt bedrijven bij een geleidelijke implementatie van ITAM- en FinOps-best practices, door gebruik te maken van bestaande data om maximale waarde uit IT te halen tegen minimale kosten en risico’s. Hiertoe biedt The ITAM-Unit diensten aan zoals workshops, assessments, strategieontwikkeling, beleidsontwerp en -implementatie, trainingen en operationele ondersteuning op het gebied van ITAM en FinOps. Wij helpen organisaties bij het maken van de beste keuzes voor oplossingen en bieden zelf ook ITAM en FinOps Managed Services op basis van XenSam en een separate Azure oplossing op basis van CloudXcellence

De ITAM- en FinOps Managed Services analyseren het gebruik van IT-assets en identificeren mogelijkheden om de toewijzing van deze assets te optimaliseren. Door bijvoorbeeld onderbenutte middelen te consolideren, hardware opnieuw in te zetten en softwarelicenties aan te passen, realiseren organisaties lagere kosten, betere prestaties en een efficiënter gebruik van resources.

Met data als kompas stellen organisaties zichzelf in staat om met een heldere, geïntegreerde koers richting te geven aan hun digitale toekomst.

Ronald Kleijn – Senior ITAM-consultant
ACHTER DE SCHERMEN
ROEL DUFIFIE

Deze maand is het team van The ITAM-Unit versterkt met niemand minder dan Roel Dufifie! Inderdaad: de broer van…

Naast dat Roel ontzettend aardig en intelligent is, haalt The ITAM-Unit met Roel ook de nodige financiële en juridische kennis in huis. Roel heeft zowel een Bachelor als een Master in de rechten en heeft jaren als CDD-analist gewerkt. Kortom, een geweldige toevoeging aan het team van The ITAM-Unit!

Wij wensen Roel heel veel succes!

DE WERELD VAN ITAM
ITAM & Duurzaamheid

Steeds meer organisaties investeren in duurzaamheid, maar toch is er nog veel onwetendheid over de impact van IT op het milieu. Uit recent onderzoek van Conclusion blijkt bijvoorbeeld dat, hoewel de helft van de IT-beslissers graag meer zou willen investeren in duurzame IT, 60% van de organisaties geen duidelijk inzicht heeft in de milieu-impact van hun IT.

Dit roept een belangrijke vraag op: wat is de milieu-impact van onze IT en hoe maken wij onze IT duurzamer? Binnen veel organisaties speelt IT Asset Management (ITAM) hierin een steeds belangrijkere rol. Eén van de belangrijkste manieren waarop ITAM bijdraagt aan duurzaamheid is door het optimaliseren van de levenscyclus van IT-assets. Door actief lifecycle management toe te passen, kunnen organisaties niet alleen hun kosten verlagen, maar ook de ecologische voetafdruk verkleinen. Dit betekent dat assets zorgvuldig worden beheert, vanaf de aanschaf tot het einde van hun gebruik, met een focus op hergebruik, reparatie en uiteindelijk recycling.

Daarnaast speelt ITAM een cruciale rol bij het minimaliseren van e-waste. In plaats van verouderde of kapotte apparatuur simpelweg af te schrijven, kunnen organisaties deze assets tijdig opknappen en hergebruiken, of doorverkopen aan markten waar de technologie nog waarde heeft. Dit verlengt de levensduur van IT-assets aanzienlijk en vermindert de hoeveelheid, onnodig, afval.

De circulaire economie, waarin producten en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt, sluit naadloos aan bij de doelstellingen van ITAM. Door bewuste keuzes te maken in het beheer van IT-assets, kunnen organisaties niet alleen hun milieu-impact verminderen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. ITAM-professionals hebben daarmee een sleutelpositie in het vormgeven van deze nieuwe, circulaire wereld.

KOMENDE EVEMENTEN

There is no Event

VORIGE EDITIES VAN DE ITAM NIEUWSBRIEF
×

 

Hello!

Do you have a question for us?

×