The ITAM-Unit

Oracle Java SE

Oracle Java SE is misschien wel een van de meest gebruikte Java-builds ter wereld. Het is tegenwoordig te vinden op servers, desktops en mobiele apparaten. De meeste applicaties die in een webbrowser worden uitgevoerd, gebruiken Oracle Java SE net als vele andere applicaties, zoals Red Hat, JBoss, Tomcat en WebLogic.

Door deze brede toepassing van Oracle Java SE zijn de meeste organisaties afhankelijk van de beveiligingspatches van Oracle Java SE. Het niet uitvoeren van de beveiligingspatches kan leiden tot beveiligingsproblemen of datalekken. Beveiligingspatches maken deel uit van Oracle's "active support"-contract. Dat betekent dat Oracle Java SE zonder actieve ondersteuning eigenlijk geen optie meer is.

Actieve ondersteuning op Oracle Java SE wordt door Oracle aangeboden via een Oracle Java SE abonnement. In het verleden werd alleen de ondersteuning van aanvullende functionaliteiten op oudere versies van Java SE betaald (via een Oracle Java SE-licentie). Actieve ondersteuning op Oracle Java SE was bijna altijd gratis. Eind 2016 besloot Oracle echter om hun releasebeleid en gerelateerde licentievoorwaarden met betrekking tot Oracle Java SE te wijzigen. Patches op veel Oracle Java SE werden nu ineens betaald.

Oracle is gestopt met het verkopen van licenties voor onbepaalde tijd en richt zich nu volledig op het verkopen van abonnementen inclusief zogenaamde “Closed Source” functionaliteiten voor Oracle Java SE. Dit omvat ondersteuning voor Java SE-versies die "End of Public Updates" zijn en nu onderdeel zijn van "Long Time Support". Licenties die gekocht zijn in 2016 of eerder zijn echter nog steeds geldig en verschillen niet van een abonnement. Om een ​​lang verhaal kort te maken, het patchen van Oracle Java SE vereist nu een actief abonnement of een licentie die vóór 2017 is gekocht. Door Oracle Java SE te patchen naar een niet-openbare versie zonder abonnement of licentie, wordt de organisatie incompatibel, wat kan resulteren in financiële risico's en mogelijke reputatieschade.

Dus welke versies van Java SE vallen nu onder de nieuwe overeenkomst met het gewijzigde releasebeleid (Oracle Technology Network (OTN) Agreement)? Oracle koos ervoor om onderscheid te maken tussen productie en niet-productie omgevingen en Oracle Java SE 8, update 201 en hoger. In niet-productie omgevingen, zoals prototyping, ontwikkeling en testen, kunnen organisaties Oracle Java SE patchen zonder abonnement of licentie. Voor het patchen van Oracle Java SE versie 8, update 201 en hoger is nu echter een abonnement of licentie in productieomgevingen vereist.

Het is mogelijk dat het patchen van Oracle Java SE 8, update 201 en hoger in productie is toegestaan ​​zonder abonnement, omdat de server waarop Java SE draait onder embedded gebruiksrechten valt via software van andere partijen of beperkte gebruiksrechten via andere Oracle software. Deze software is bijvoorbeeld Oracle WebLogic. Merk op dat de "beperking" hier is dat de Orace Jave SE installatie moet worden gebruikt om die software te ondersteunen, inclusief het beperkte gebruiksrecht.

Als u geïnteresseerd bent in wat de impact van de wijziging in de licentievoorwaarden is voor uw organisatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met The ITAM-Unit via info@the-itam-unit.com!

IT Asset Management Consultant bij The ITAM-Unit

×

 

Hallo!

Heb je een vraag voor ons?

×